Tips för bättre munhygein

Att uppnå bra munhygein tar en livstid av vård. Även om du har fått höra att du har fina tänder är det viktigt att du tar rätt steg varje dag för att ta hand om dem och förbättra din munhygein. Det handlar om att få rätt munvårdsprodukter och att vara uppmärksam på dina dagliga vanor.

1. Gå inte till sängs utan att borsta tänderna

Det är ingen hemlighet att den allmänna rekommendationen är att borsta minst två gånger om dagen. Ändå fortsätter många av oss att försumma att borsta tänderna på natten. Men borstning före sängen blir av med bakterier och plack som ackumuleras under dagen. Läs om eltandborstar här

Bästa tandblekningen hemma

2. Borsta ordentligt

Hur du borstar är lika viktigt - det är faktiskt nästan lika illa att göra ett dåligt jobb med att borsta tänderna som att inte borsta alls. Ta dig tid och flytta tandborsten med mjuka, cirkulära rörelser för att ta bort plack. Oavlägsnad plack kan härda, vilket leder till kalkutbyggnad och gingivit (tidig tandköttssjukdom). Så här borstar du dina tänder

3. Försumma inte tungan

Plack kan också byggas upp på tungan. Detta kan inte bara leda till dålig munlukt, men det kan leda till andra munhälsoproblem. Borsta försiktigt tungan varje gång du borstar tänderna.

4. Använd en fluortandkräm

När det gäller tandkräm finns det viktigare element att leta efter än blekningskraft och smaker. Oavsett vilken version du väljer, se till att den innehåller fluor. Läs mer om tandkrämer här

Medan fluor har granskats av de som är oroliga för hur det påverkar andra hälsoområden, är detta ämne fortfarande en grundpelare i oral hälsa. Detta beror på att fluor är ett ledande försvar mot tandförfall. Det fungerar genom att bekämpa bakterier som kan leda till förfall, liksom att ge en skyddande barriär för dina tänder.

5. Behandla tandtråd lika viktigt som att borstar

Många som borstar försummar regelbundet att använda tandtråd. Tandtråd är inte bara för att få små bitar mat eller broccoli som kan fastna mellan dina tänder. Det är verkligen ett sätt att stimulera tandköttet, minska plack och hjälpa till att sänka inflammation i området.

Trådtråd en gång om dagen räcker vanligtvis för att skörda dessa fördelar.

6. Låt inte tandtrådssvårigheter stoppa dig

Tandtråd kan vara svårt, särskilt för små barn och äldre vuxna med artrit. I stället för att ge upp, leta efter verktyg som kan hjälpa dig tandtråd. Färdiga tandtrådar från apoteket kan göra skillnad.

Startkit

Bästa tandblekningen hemma

7. Tänk på munvatten

Annonser gör att munvatten verkar nödvändigt för god munhälsa, men många hoppar över dem eftersom de inte vet hur de fungerar. Schwartz säger att munvatten hjälper på tre sätt: Det minskar mängden syra i munnen, rengör områden som är svårt att borsta i och runt tandköttet och mineraliserar tänderna igen. ”Munvatten är användbara som ett kompletterande verktyg för att få saker i balans”, förklarar han. "Jag tror att ett munvatten är särskilt användbart för barn och äldre, där förmågan att borsta och tandtråd kanske inte är perfekt."

Be din tandläkare om specifika rekommendationer om munvatten. Vissa märken är bäst för barn och de med känsliga tänder. Receptbelagt munvatten finns också.

8. Drick mer vatten

Vatten fortsätter att vara den bästa drycken för din allmänna hälsa - inklusive munhälsa. Som en tumregel rekommenderar Schwartz att dricka vatten efter varje måltid. Detta kan hjälpa till att tvätta bort några av de negativa effekterna av klibbiga och sura livsmedel och drycker mellan penslarna.

9. Ät krispiga frukter och grönsaker

Färdigmat är bekvämt, men kanske inte så mycket när det gäller tänderna. Att äta färska, krispiga produkter innehåller inte bara mer hälsosamma fibrer, men det är också det bästa valet för dina tänder. Mer om huskurer för din tänder

10. Begränsa socker och sura livsmedel

I slutändan omvandlas socker till syra i munnen, som sedan kan urholka tänderna. Dessa syror är det som leder till håligheter. Sura frukter, teer och kaffe kan också bära tandemaljen. Även om du inte nödvändigtvis behöver undvika sådana livsmedel helt, gör det inte ont att vara uppmärksam.

11. Se din tandläkare minst två gånger om året

Dina egna vardagliga vanor är avgörande för din allmänna munhälsa. Ändå måste även de mest pliktiga borstarna och tandtrådarna regelbundet träffa en tandläkare. Du bör åtminstone se din tandläkare för rengöring och kontroll två gånger om året. Inte bara kan en tandläkare ta bort kalkyl och leta efter håligheter, men de kommer också att kunna upptäcka potentiella problem och erbjuda behandlingslösningar.

Vissa tandvårdsförsäkringsbolag täcker till och med mer frekventa tandkontroller. Om så är fallet för dig, utnyttja det. Att göra det är särskilt användbart om du har haft tandproblem som tandkötsinflammation eller täta håligheter.