Nyheter

Vill du ha fina vita tänder?

Det är flera orsaker som kan göra att dina vita tänder tappar sin färg med åren och blir missfärgade eller att du får gula tänder. Viss mat kan färga din emalj, vilket är din yttersta yta på tänderna. Dessutom kan plack göra att du får gulaktiga tänder.

Här kan du läsa om hur du kan få vita tänder, genom att göra det själv för att spara pengar. Läs och fundera på vilken metod du vill genoföra innan du beställer.

Den här typen av missfärgning kan vanligtvis bli behandland med vanlig tandborstning eller genom tandblekning hemma.

Ibland kan det dock bero på att emaljen har eroderats och visar tandbenet under. Tandbenet är i naturen gul, nästan som benfärg, som ligger under emaljen.

Hur fungerar tandblekning hemma?

Tandblekning är en kemisk process där ett blekmedel tränger sig ned i emaljen och tandbenet varpå det bryter ned de missfärgade ämnen som gömmer sig där. Den aktiva substansen i de flesta blekmedel är väteperoxid och/eller karbamidperoxid. De två vanligaste sätten att bleka tänder, är antigen med skenor eller stripes.

Skenor skapar man med sina tänder som en mall, för att sedan använda skenorna för att fördela blekmedlet på tänderna. Strips är remsor med blekmedel, som du själv fäster på dina tänder. De flesta metoder är enkla att genomföra och resultat är effektivt.

Läs igenom och fundera vilken produkt som passar dig bäst. Olika priser, mer eller mindre smärta, vill man bli fin får man lida pin. Sammanfattning av saker och tänka på:

  • Läs på om produkten och instruktionerna innan du börjar bleka tänderna.
  • Läs på om de olika ämnena produkten innehåller.
  • Tänk på vad du äter dagarna efter din behandling.

Är det farligt att själv bleka tänderna hemma?

De flesta studier bekräftar att tandblekning är säkert och effektivt. Blekningsmedel som innehåller 10 procent karbamidperoxid, har inte visats skada emaljen på tanden. Gravida och ammande bör avstå då det inte finns tillräcklig forskning kring det. Har man problem med ilningar i tänderna sen innan bör man avvakta eller rådgöra med tandläkare innan man gör en tandblekning hemma. Var också noga med att läsa instruktioner så det inte används fel, då frätskador kan uppstå, samt blödande tandkött.

Startkit

Bästa tandblekningen hemma