Vita tänder med väteperoxid

Vita tänder med väteperoxid

Väteperoxid är ett naturligt blekmedel som också dödar bakterier i munnen. Många kommersiella tandblekningshjälpmedel innehåller väteperoxid, men i en mycket högre koncentration än du kommer att använda om du gör det själv.

Tyvärr har inga studier undersökt effekterna av att skölja eller borsta med enbart väteperoxid, men flera studier har analyserat kommersiella tandkrämer innehållande peroxid, tex Spotlight Oral Care hos Lyko.

En studie visade att en tandkräm innehållande natron och 1% väteperoxid ledde till betydligt vitare tänder. En annan studie visade att borstning med en kommersiell tandkräm innehållande natron och peroxid två gånger per dag ledde till 62% vitare tänder på 6 veckor.

OBS! Det finns dock frågor angående hur hälsosamt det är med väteperoxid.

Medan kraftigt utspädda koncentrationer verkar säkra kan starka koncentrationer eller överanvändning orsaka tandköttsirritation och tandkänslighet. Det finns också en oro för att höga doser kan orsaka cancer, men detta har inte bevisats.

Ett sätt att använda väteperoxid är som munvatten innan du borstar tänderna. Se till att du använder en 1,5% eller 3% lösning för att undvika biverkningar. Den vanligaste koncentrationen av väteperoxid i apoteket är en 3% lösning. Du kan enkelt späda ut denna koncentration till 1,5% genom att blanda lika delar peroxid och vatten.

Startkit

Bästa tandblekningen hemma

Vad får tänderna att se gula ut?

Flera faktorer gör att tänderna blir tråkiga och förlorar sin ljusa, vita gnista. Vissa livsmedel kan fläcka din emalj, som är det yttersta lagret av dina tänder. Dessutom kan plackuppbyggnad på dina tänder få dem att se gula ut.

Denna typ av missfärgning kan vanligtvis behandlas med vanliga rengörings- och blekmedel. Ibland ser tänderna emellertid gula ut eftersom den hårda emaljen har eroderat och avslöjar dentinet under. Dentin är en naturligt gul, benig vävnad som ligger under emaljen.

1. Gurgla med olja

Att gurgla munnen med olja är ett traditionellt indiskt recept som är avsett att förbättra munhygienen och ta bort gifter från kroppen.

Det går ut på att man gurglar oljan i munnen för att ta bort bakterier som kan bli plack och få dina tänder att se gula ut.

Traditionellt använde indianer solros- eller sesamolja för detta, men vilken olja som helst fungerar.

Kokosolja är ett populärt val eftersom den har en behaglig smak och erbjuder många hälsofördelar. Kokosolja innehåller också mycket laurinsyra, vilket är känt för sin förmåga att minska inflammation och döda bakterier.

Streptococcus mutans är en av de typerna av bakterier i munnen som orsakar plack och tandköttsinflammation. En studie visade att daglig gurgling med sesamolja signifikant minskade Streptococcus mutans i saliv på så lite som en vecka

Tyvärr har inga vetenskapliga studier visat att gurgling gör tänderna vitare och tar bort missfärgning. Det är dock en säkert sätt och värt ett försök. Många människor hävdar att deras tänder är vitare och ljusare efter oljegurgling.

För att gurglaolja, lägg 1 msk kokosnötolja i munnen och gurgla/skölj oljan genom tänderna och i munnen. Kokosolja är fast vid rumstemperatur, så du kan behöva vänta några sekunder tills den smälter. Fortsätt att gurgla i 15–20 minuter.

Var noga med att spotta kokosnötoljan i en toalett eller papperskorg, eftersom den kan återgå till fast form en gång i avloppsrören och orsaka igensättning.

Till skillnad från många andra tandblekningsmetoder utsätter inte kokosnötoljan dina tänder för syra eller andra ingredienser som eroderar emaljen. Det betyder att det är säkert att göra detta dagligen.

Bästa tandkrämerna

Bästa tandblekningen hemma

2. Borsta med bakpulver

Bakpulver har naturliga blekningsegenskaper, vilket också är varför det är en populär ingrediens i vanlig tandkräm. Det är ett milt slipmedel som kan hjälpa till att skrubba bort ytfläckar på tänderna. Dessutom förhindrar bakpulver bakterier från att växa.

Detta är inte ett hjälpmedel som gör dina tänder vitare över natten, men du bör märka en skillnad i utseendet på dina tänder över tiden.

En studie visade att tandkräm innehållande syra var mycket effektivare för att ta bort gula fläckar från tänderna än vanliga tandkrämer utan syra. Ju högre koncentration bakpulver, desto större blir effekten.

Vidare visade en genomgång av fem studier att tandkräm som innehåller bakpulver avlägsnade plack från tänderna mer effektivt än tandpasta utan bakpulver.

För att använda detta, blanda 1 tsk bakpulver med 2 teskedar vatten och borsta tänderna med pastan. Du kan göra detta några gånger i veckan.

Det finns dock ett litet problem om du använder för mycket. Problemet är att bakpulvret även slipar ner själva emaljen. Emaljen skyddar tänderna från sötsaker, repor, slag och ger tänderna glans.

3. Ät frukt och grönsaker

En diet med mycket frukt och grönsaker kan vara bra för både din kropp och dina tänder. Krispiga, råa frukter och grönsaker kan hjälpa till att gnugga bort plack när du tuggar.

Jordgubbar

Att bleka tänderna med en jordgubbs- och bakpulverblandning är ett naturligt botemedel som har blivit populärt av kändisar.

Förespråkare för denna metod hävdar att äppelsyra som finns i jordgubbar kommer att ta bort missfärgning på tänderna, medan bakpulver kommer att tona bort fläckar.

Detta tips har dock inte helt bevisats av vetenskapen.

Medan jordgubbar kan hjälpa till att exfoliera tänderna och få dem att se vitare ut, kommer de troligen inte att tränga igenom fläckarna på tänderna.

En nyligen genomförd studie visade att en jordgubbs- och bakpulverblandning gav mycket liten färgförändring i tänderna jämfört med tandblekningshjälpmedel. Om du bestämmer dig för att prova den här metoden, begränsa användningen till några gånger per vecka. Trots studier som visade att en jordgubbs- och bakpulvermetod hade en minimal effekt på tandemaljen, kan överdriven användning orsaka skador.

Ananas

Vissa hävdar att ananas kan bleka tänderna. En studie visade att en tandkräm innehållande bromelain, ett enzym som finns i ananas, var signifikant effektivare för att ta bort tandfläckar än en vanlig tandkräm.

Det finns dock inga bevis för att äta ananas ger samma effekt.

Bästa tandblekningen hemma

4. Förhindra tandfläckar innan de inträffar

Dina tänder blir naturligt gula när du åldras men vissa saker kan hjälpa till att förhindra fläckar på tänderna.

Begränsa färgning av mat och dryck

Kaffe, rött vin, läsk och mörka bär är ökända för att färga tänderna. Det betyder inte att du måste undvika dem helt, men du bör begränsa den tid dessa ämnen är i kontakt med dina tänder.

Om möjligt, drick drycker som är kända för att fläcka tänderna ur ett sugrör för att förhindra direkt kontakt med dina tänder.

Dessutom borsta dina tänder efter att ha konsumerat dessa livsmedel eller drycker för att begränsa deras effekter på tändernas färg.

Undvik att röka och tugga tobak, eftersom båda kan orsaka missfärgning av tänderna.

Begränsa ditt sockerintag

Om du vill ha vitare tänder, skära ner på ditt sockerintag . En diet med hög sockerhalt stöder tillväxten av Streptococcus mutans, den primära typen av bakterier som orsakar plack och tandköttsinflammation. När du konsumerar en sockerhaltig mat bör du borsta tänderna strax efter.

Få mycket kalcium i din kost

Viss missfärgning av tänderna orsakas av emaljutmattning och exponering av dentinet under, som är gult. Därför kommer allt du gör för att stärka emaljens tänder att hålla dina tänder pärlvit.

Kalciumrika livsmedel, såsom mjölk, ost och broccoli, kan hjälpa till att skydda dina tänder från emaljerosion.

5. Underskatta inte värdet av borstning och tandtråd

Medan viss missfärgning av tänderna naturligt kommer med åldern är det till stor del ett resultat av plackuppbyggnad. Regelbunden borstning och tandtråd kan hjälpa dina tänder att hålla vita genom att minska bakterier i munnen och förhindra ansamling av plack.

Tandkräm gnuggar försiktigt ut fläckar på tänderna och tandtråd tar bort bakterier som leder till plack.

Regelbundna tandrengöringar kan också hjälpa dina tänder att hålla sig rena och vita.